VAL AV COACH & MENTAL TRÄNARE
Det finns många fantastiska coacher och mentala tränare att
välja på. Med det sagt, välj din coach med omsorg.
Livscoaching & mental träning som har sin utgångspunkt i
idrotts-, & prestationspsykologi kan (inte alltid) i bästa fall fungera som ett färgglatt plåster, men för vissa bli rent kontraproduktiv.
En del livscoacher och mentala tränare ute på sociala media säljer ”quick fixes” som inger stort hopp och lovar snabb förändring, men där de själva kan fallera på att avväga när klienten behöver annat stöd, kompletterande hjälp eller kunna anpassa coachingen till klientens underliggande behov. För den som levt eller lever med en förälder som har en psykisk-, eller beteendestörning av något slag eller som lever i en familj med missbruk, medberoende problematik mm kan coachingen i vissa fall bli problematiskt.
EXEMPEL
Lisa, 17 år, lever i ett familjesystem med många spänningar i och med pappans långvariga missbruk och socioekonomiska problematik, och mammans nya äktenskap där många komplicerade bonusrelationer finns. Det senaste åren har Lisa klagat på flera stressrelaterade symptom som huvudvärk, irritation, sömnlöshet, mag-, och ryggsmärta mm. Hon är stressad inför studenten och har svårt att formulera vad som känns fel eller att prata om sig själv. Utåt sett är hon glad, självständig och högpresterande. Mamman söker hjälp för dotterns räkning och bokar tid hos en livscoach. Lisa ska träffa livscoachen 10 ggr under en termin. Hon får göra ett standardiserat ”livshjul” där hon tillsammans med coachen formulerar sina mål: att bli fri från huvudvärken, få mer energi i vardagen, sova bättre mm och lägger med coachens hjälp upp en träningsplan som innehåller allt från mindfulness och yoga-, till kondition och styrketräning. Hon ska även lyssna på avspänningsprogram med positiva affirmationer vilandes 15 minuter varje dag. Lisa är motiverad och följer programmet.
Coachen peppar Lisa dagligen via mail och mess och efter några veckor mår Lisa bättre. De avspänningsprogram Lisa lyssnar till handlar om att tänka positivt och målinriktat, och om hennes inneboende potential att själv skapa sig sitt bästa liv. Lisas huvudvärk är inte längre lika intensiv, hon sover bättre, har börjat gå ner i vikt som en extra bonus och börjar känna sig nöjd med sig själv. Så tar pappan som denna gång varit nykter under 6 månader ett återfall. Han skriker till Lisa att hon är värdelös som glömt att köpa hem cigaretter. Lisa gör det hon gjort sedan hon var liten, städar upp i lägenheten, tröstar sin pappa och tar hand om sina småsyskon. Lisa är van att klara av återfallen och vill inte störa sin mamma som nu äntligen är glad efter att hon gift om sig. Lisas magsmärtor börjar komma tillbaka, likaså huvudvärken. Hon känner sig frustrerad och misslyckad.
När Lisa träffar sin mamma snäser Lisa åt henne. Mamman blir sårad och säger att det är dyrt med privat coaching och hon vill det bästa för Lisa. Hon säger att Lisa inte verkar ta coachingen och den mentala träningen på allvar, för då borde den ju hjälpa. Veckorna går. Lisa börjar sova ytligt och vakna i vargtimmarna. Hon orkar inte svara på coachens peppande mail och mess eller agera på träningsplanen hon utformat för att nå sina mål. Hon skäms över sig själv och sin oförmåga. Hon skolkar eftersom hon är så trött och ändå inte kan koncentrera sig.
Lisa känner sig värdelös, att hon är ett enda stort misslyckande.
Ångesten, paniken och hopplösheten ökar.
Lisa kraschar.
VÄRT ATT REFLEKTERA KRING
- Vad var coachens roll i detta?
- Föräldrarnas roll?
- Vad hade kunnat gjorts annorlunda?
För Lisa blev den målorienterade livscoachingen problematiskt eftersom hennes stressdrivande livssituation och symptomen därifrån inte uppmärksammades. Trots livscoachingens bästa intentioner skapas en slags ”plastic padding effekt” där klientens känslor av ansvar, sorg, ilska inte får utrymme utan lämnas i det fördolda. Få saker driver stress så intensivt som just detta med utgångspunkt i vårt nervsystem (flight, fight, freeze).
Vårt tips till dig som ska välja coach är att alltid välja med omsorg utifrån coachens utbildning, livskompetens och erfarenheter på just det område du vill bli coachad i. På Family-Lab.se finner du många kompetenta coacher med olika slags bakgrunder och i Stockholm jobbar flera av oss i ett tätt samarbete där vi även kan rekommendera till leg. psykoterapueter och psykologer med lång och gedigen erfarenhet av trauma, krishantering mm.
Varmt välkommen till EXHALE!